محل تبلیغات شما

رشاء چیست و ارتشاء یعنی چه؟

رشوه

آنچه دركتب لغت در مفهوم رشوه به طور مختصر به دست مي آيد اين است "دادن مالي به كسي براي انجام دادن مقصود خود است " رشوه يا ( Bribery) اسم مصدر از ريشه " رشو" به معناي كود و خاشاك است و در اصطلاح چيزي كه به كسي دهند تا كارسازي به ناحق كند. بر اين اساس همانگونه كه كود و خاشاك زمين را براي زراعت آماده مي كند رشو ه نيز مرتشي را براي انجام كار مورد نظر راشي جلب مي كند. رشوه دادن را رشا و رشوه گرفتن را ارتشاء مي گويند.

در معناي حقوقي ارتشاء به معناي اخذ مال يا سند تسليم وجه يا مال به ماموران دولت يا كاركنان شاغل در نهادهاي عمومي يا ساير افراد مذكور در قانون براي انجام يا عدم انجام وظايف سازمان محل اشتغال آنهاست.

مجازات راشي و مرتشي در نظام كيفري ايران

طبق مواد 588 تا 594 قانون مجازات اسلامي و ماده 3 و 4 قانون تشديد مجازات مرتكبين ارتشاء و. براي راشي و مرتشي حبس و جزاي نقدي تعيين شده است.طبق ماده 588 ق.م.ا براي داوران،مميزان و كارشناسان چنانچه در مقابل اخذ وجه يا مال به نفع يكي از طرفين اظهار نظر يا اتخاذ تصميم نمايد به حبس از شش ماه تا دو سال يا مجازات نقدي از سه تا دوازده ميليون ريال محكوم و آنچه گرفته است به عنوان مجازات مودي به نفع دولت ضبط خواهد شد.

طبق ماده 592همين قانون براي راشي (رشوه دهنده) علاوه بر ضبط مال ناشي از ارتشاء به حبس از 6 ماه تا سه سال و يا تا (74)ضربه شلاق مجازات تعيين شده است مواد 3 و 4 قانون تشديد نيز بر اساس قيمت مال يا وجه مأخوذه كه توسط مرتشي دريافت شده مجازات تعيين گرديده است.

دلايل زيادي براي فساد اداري و رشوه در جوامع مختلف وجود دارد كه برخي از آنها عبارتند از:

1- فقر فرهنگي و عدم وجود باورهاي استوار اخلاقي 2- فقر اقتصادي و نابساماني درآمدي كاركنان ادارات 3- ضعف مقررات و قوانين بازدارنده و نظامهاي كنترلي 4- دادن اختيارات بيش از حد و ضعف دانش و تخصص برخي مديران 5- عدم ثبات در مديريت و امنيت شغلي براي كاركنان 6- عدم شايسته سالاري در عزل و نصبها 7- عدم وجود نظامهاي صحيح انگيزشي و تشويق و تنبيه در ادارات 8- نارسائي،پيچيدگي،تناقض و ابهام در قوانين و مقررات اداري

موثر ترين و كارآمد ترين شيوه هاي مبارزه با فساد خروج از فضاي تاريك و شفاف سازي و روشن ساختن محيط و ساختار اداري است.

اختلاس از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد اختلاس به برداشت غیر قانونی اموال دولتی یا غیردولتی که توسط کارمندان و کارکنان دولت یا وابسته به دولت انجام می‌گیرد، گفته می‌شود.[۱][۲] اختلاس گونه‌ای از کلاه‌برداری محسوب می‌شود که بیشتر به صورت برنامه‌ریزی شده، منظم و پنهان و بدون رضایت و آگاهی دیگران انجام می‌پذیرد.  

لطفآ بقیه مطالب را دنبال فرمایید:

خواص دارویی و مضرات دارچین

شستشوی کبد چرب با شوینده قوی

خواص سیاه دانه داروی هر دردی به جز مرگ! +خواص و مضرات

يا ,مجازات ,رشوه ,انجام ,ارتشاء ,عدم ,براي انجام ,قانون تشديد ,ارتشاء و ,براي راشي ,مال يا

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها